Pakhaniyil Residence / Nufail Shabana Architects

 

Pakhaniyil Residence / Nufail Shabana Architects

first_img Area:  5300 ft² Year Completion year of this architecture project Faizal associates ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/937993/pakhaniyil-residence-nufail-shabana-architects Clipboard Architect In Charge:Nufail Shabana ArchitectsDesign Team:Nufail Shabana ArchitectsClients:Mr.Shameem and Mrs.Shakeela ShameemEngineering:Calicut, Indraneelam constructionsLandscape:Ar.Anish NairCity:ChemmadCountry:IndiaMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Justin SebastinRecommended ProductsBulbs / Spots / Wall LightsAxolightWall And Ceiling Blackspot Light - FavillaBulbs / Spots / Wall LightsiGuzziniLight Effects - TrickWoodParklex International S.L.Wood cladding - FacadeMetallicsKriskadecorMetal Fabric - Outdoor CladdingText description provided by the architects. Earthy Ethnic Abode. A modern ethnic abode designed in chembad, kerala 4kms within the main town with lush greenery around is a clear attempt to recreate an ethnic feel to a modern day house. The design intent revolves around the crisp and clear lines used throughout the house in the elevation and interior spaces . The ethnic theme used throughout the house is evident in the cota stone used for flooring to the mud texture, the colors used in the partition, light fixtures and metal used in handrails and partitions ,the wood used in ceiling and handrails.Save this picture!© Justin SebastinThe house has been designed with 5 beds ,a spacious living ,dining area abutting a dry courtyard and a family living space with an extended spacious deck area. The kitchen block has been placed on the north east side of the plot  and accessible  from the adjacent paternal home . The modern ethnic feel throughout the house is created using rustic materials like bamboo, wood, jute. The colored glass plays an important role to create loud spaces with natural light filtering through the skylight and bamboo screening.Save this picture!PlansSalient features of the project - 1.The lengthy 22m long sit out slab  increasing the horizontality of the elevation for a seemingly linear house and serves as a meeting place for the client and family  as an evening retreat space. 2.The exposed concrete finish of the house adding to the ethnic theme of the residence. 3.Features like bamboo screening on the west  side of the residence ,buffer zones added to the dining and deck area ,the buffer zone created at the roof level to  drain out the heat accumulated throughout the daytime .Save this picture!© Justin SebastinSpatial Experience. From the long sit out to the pantry space within ,every space has been treated with subtle colors, tinted glass and ample sunlight to create a cozy feel within the interior. The wooden accent in the ceiling adds to the feel of space. Clean and clear lines are visible throughout the house and adds to the clarity of space. The buffers used throughout the house to reduce the heat inside the house.Save this picture!© Justin SebastinSave this picture!SectionsSave this picture!© Justin SebastinBuffer 1. 3 m canopy for the sit-out on the west side .The projected slab in front of sit-out ,living room and dining acts as buffer and protects the west facing walls .Planting in the courtyard around the sit-out area acts as a screen Buffer 2. The deck space on the south side acts as a buffer to the family living area Buffer 3. Bamboo screening on the west side acts as a buffer to bring in filtered light through the windows on west. Buffer 4. Planning the prayer and toilets on the north side as a buffer done  around the house to  reduce direct exposure of walls to  sunlight.  Buffer 5. Thick planting on the east side acts as a buffer. The existing thick and tall plants on the east side protects the walls facing the rear yard. The  vegetation in the neighboring plot at the rear is an added advantage to the houseSave this picture!© Justin SebastinBuffer 6. Industrial roof over the concrete slab makes a cavity and ventilator wind fans suck out hot air. The concrete roof is treated with cera coolant admixtures to reduce heat .The wind ventilator fans ease the hot air to be flushed out naturally. The louvers placed over the parapet on the south side and north side of the house keeps the buffer zone below the industrial roof airy. The residence has a varied palette of materials ranging from cota stone to exposed concrete texture, jute fabric, rattan inlay, colored glass and wooden frames  and scrap wood available and mud finish on walls.Project gallerySee allShow lessPuqi Wu House / Greyspace Architecture Design StudioSelected ProjectsCottonwood Canyon Experience Center / SIGNAL | Architecture + ResearchSelected Projects Share Structural Consultants: India Projects Save this picture!© Justin Sebastin+ 22Curated by Hana Abdel Share Houses CopyHouses•Chemmad, India "COPY" ArchDaily Manufacturers: AutoDesk, Laticrete, Roca, Asian Paints, Simpolo, cota stone 2018 Pakhaniyil Residence / Nufail Shabana ArchitectsSave this projectSavePakhaniyil Residence / Nufail Shabana Architects Photographs:  Justin Sebastin Manufacturers Brands with products used in this architecture project ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/937993/pakhaniyil-residence-nufail-shabana-architects Clipboard "COPY" Year:  Architects: Nufail Shabana Architects Area Area of this architecture project Photographs Pakhaniyil Residence / Nufail Shabana Architects CopyAbout this officeNufail Shabana ArchitectsOfficeFollowProductConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesOn FacebookChemmadIndiaPublished on April 23, 2020Cite: "Pakhaniyil Residence / Nufail Shabana Architects" 23 Apr 2020. ArchDaily. Accessed 10 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogBathroom AccessorieshansgroheBath & Shower ThermostatsGlass3MGlass Finish - FASARA™ NaturalPartitionsSkyfoldVertically Folding Operable Walls – Mirage®WindowsVitrocsaSliding Window – Mosquito NetSinksBradley Corporation USASinks - Verge LVG-SeriesMetal PanelsTrimoQbiss One in Equinix Data CentreSignage / Display SystemsGoppionDisplay Case - Q-ClassMetal PanelsLongboard®Aluminum Battens - Link & Lock - 4"Sports ApplicationsPunto DesignPunto Fit in Ekaterinburg Public SpaceWoodBlumer LehmannFree Form Structures for Wood ProjectsKnobsKarcher DesignDoor Knob K390 (50)TablesVitsœ621 Side TableMore products »Save想阅读文章的中文版本吗?印度‘套娃’别墅Pakhaniyil / Nufail Shabana Architects是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You've started following your first account!Did you know?You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamlast_img

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *